Čo sem nepatrí

alias nevhodné súčasti surovej stravy pre mačky.

 

Mliečne výrobky

Dospelé mačky aj mačatá majú problémy s trávením laktózy, najnevhodnejšie je kravské mlieko často spôsobujúce hnačky. Všeobecne mliečne výrobky nemajú v strave mačky žiadny význam. Jogurty kupované v bežných obchodoch - dochucované a sladené alebo "probiotické", solené syry, odtučnené tvarohy... Nič z toho Vaša mačka nepotrebuje a urobíte najlepšie, ak jej to ani dávať nebudete.

 

Zelenina a ovocie

Ako bolo spomenuté v časti "mačka je mäsožravec", mačky dostávajú všetky nevyhnutné látky z tiel iných živočíchov. Trávenie rastlinných častí je problémové a rovnako ako mliečne produkty, zelenina či ovocie nemajú v mačacej strave žiadny zmysel.

Ak Vaša mačka miluje nejaký druh zeleniny či ovocia (napríklad môj Frankie miluje cukety), môžete ho ponúknuť z času na čas ako maškrtu.

 

Obilniny

Sú absolútne neprirodzenou stravou mačky, spôsobujú problémy s trávením, alergie, obezitu a močové problémy. Mačka z nich nemá žiadny úžitok a v jej strave nemajú čo hľadať.

 

Mleté mäso a kosti

BARF s obľubou odporúča mleté mäso (aj s kosťami) a väčšina obchodov so surovým mäsom pre mačky má v ponuke rôzne mleté zmesi. Mačky majú predsa zuby. Surová strava nie je len o nasýtení ale aj o istom mentálnom cvičení, dentálnej hygiene a zábave. Mleté mäso je skvelou živnou pôdou pre baktérie a obsahuje podstatne menej taurínu (ničí sa posôbením niektorých druhov anaérobných baktérií.). Navyše, pokým si nemeliete mäso vlastnoručne, nikdy sa nedozviete, čo v tom kúpenom balíčku skutočne je.

 

Varená strava

Varom sa ničia vitáminy, mení sa zloženie proteínov, do potravy treba dodávať zničené látky. Varená strava nie je pre mačky vhodná ani prirodzená.

 

Rastlinné oleje

Často sa na rôznych fórach stretávam s odporúčaním dopĺňať surovú stravu mačiek/psov rastlinnými olejmi (pupalkový, olivový, arganový a pod). Nie je to nutné a v konečnom dôsledku je to aj kontraproduktívne. Rastlinné oleje obsahujú predovšetkým Omega 6 mastné kyseliny, ktorých je dostatok (až prebytok) v každom mäse. Ďalej sú to Omega 9 mastné kyseliny, ktoré ešte viac narúšajú pomer Omega 3 a Omega 6. Dôležitý je vyvážený pomer Omega 3 a Omega 6 mastných kyselín, ktorý sa nikdy za pomoci rastlinných olejov nedosiahne.